2009. március 27., péntek

Gorgonzolás pasta

Rémesen egyszerű!!!
200 gramm gorgonzola sajt, 500ml főzőtejszín, oregano,bazsalikom, fokhagymakrém, tészta

Kevéske olajat hevítünk, bele 2 evőkanálnyi fokhagymakrémet. A sajtot lereszeljünk, tejszínnel felengedjük a fokhagymás olajat, bele a reszelt gorgonzola, oregano, bazsalikom izlés szerint. Folyamatos kevergetés mellett rottyanásig főzzük. A tészta közben már ki is főtt. Kész a finom hami! Jó étvágyat!

Dóriféle kókuszgolyó

500gramm reszelt keksz, 1 üveg magozott meggybefőtt, 180gramm porcukor, 100gramm Rama, 2 evőkanál kakaópor/nem cukros, nem instant, 1/2 csésze fekete kávé, kókuszreszelék
rumaroma 1 kávéskanál
A reszelt kekszet elvegyítjük a többi száraz hozzávalóval, majd hozzáadjuk a megybefőtt levét és a kávét, a margarint(egy picit nem árt megolvasztani, de ne folyós legyen csak puha). Kézzel összegyúrjuk a masszát, kellemes, formálható állagúra. Ha száraznak találjuk a tésztát, mehet bele még egy kis kávé. Kézzel gombóckákat gyúrunk, közepébe egy magozott meggy. A gombócokat kókuszreszelékbe hempergetjük, bele egy dobozba, hűtőbe tesszük és máris fogyasztható az édes finomság!

2009. március 19., csütörtök

Cukkini minden mennyiségben

Most következzen néhány kedvenc cukkini receptem,-vegetáriánusok is jegyzetelhetnek nyugodtan, hisz mindannyian tudjuk, a húsmentes étel is lehet nagyon nagyon finom...

Juhtúróval töltött cukkini gazdagon

Hozzávalók:2 cukkini,1 fej hagyma,4-5 paradicsom,6 gomba, olaj, 25deka juhtúró, só, bors, bazsalikom, fokhagymasó

Végy 2 nagy cukkinit, mosd meg alaposan, igény szerint hámozd meg (én nem szoktam), vágd ketté hosszanti irányban, kotord ki a magocskákat. Helyezd egy tálcára és sózd be fokhagymasóval. Tedd félre. Jön a töltelék.

Végy 4-5 érett paradicsomot, vágd fel kicsi kockára, szórd meg bazsalikommal. Végy 6 gombafejet, pucold meg, vágd fel, mosd át alaposan és dinszteld meg 1 közepes apróra vágott hagymán, olajon, pici só, pici bors. Ha kész a gomba, kverd össze a bazsalikomos paradicsommal.

Vedd ki a hűtőből a 25 deka juhtúrót és kend bele a kimagozott cukkinid medrébe. Tedd egyenletesen a juhtúrós rétegre a gombás paradicsomos egyveleget. Helyezd egy tűzálló tálba a cukkiniket, tegyél alá kevés olajat, tégy rá alufóliát. 180fokon sülhet 30 percig, addig kb megpuhul, vedd le a fóliát és szúrkáld meg a cukkinit. Ha puha, akkor bizony készen van!! Igény szerint lehet rá sajtot is reszelni, úgy még finomabb és a juhtúró miatt eléggé laktató!

Cukkinis csirkemell


Hozzávalók: 4 zsenge cukkini, 1/2 kiló csirkemell szeletelve, 1 nagy tejföl, fokhagymakrém, 15 deka füstölt sajt, zöld ízvarázs, szárnyasfűszer keverék.

Karikázzuk fel a megmosott cukkinit. Rakjunk le egy réteg cukkinit egy tűzálló tálban, hintsünk rá zöldfűszert vagy zöld ízvarázst. Keverjük be a nagy pohár tejfölt 2 evőkanál fokhagymakrémmel, kenjünk egy réteget a cukkinire. Helyezzünk rá egy réteg husit(a husit szórjuk meg szárnyasfűszerrel, ami relatív sós, a fokhagymakrém is sós, így ne használjunk több sót, pl a cukkinire, mert az már sok lesz!!!) és kevés füstöltsajttal. Jöhet a cukkini, megint a zöld, megint a tejföl megint a husi stb. Ügyeljünk rá, hogy a legfelső réteg fokhagymás tejföl legyen. Fólia alatt süssük 180 fokon 45 percig, majd 15 percig fólia nélkül. Kicsit piszkáljunk bele, hogy megpuhult e. Köretnek lehet rizst vagy bármi mást, de anélkül is nagyon finom!

Mediterrán mix
Hozzávalók: 5 zsenge cukkini, fokhagymasó,paradicsomsűrítmény 500ml, 1 piros pritamin 1 sárga pritamin paprika, bazsalikom, oregano,1/2 kiló darált hús,1 fej hagyma.

Dinszteljük meg a hagymát olajon, kevés sót adjunk hozzá. Dobjuk rá a darálthúst. Kockázzuk fel a cukkinit és a paprikákat. Adjunk a húshoz bazsalikomot, oregánót, fokhagymasót, süssük együtt a húst és a zöldségeket a serpenyőben. Melegítsűk elő a sütőt 200 fokon. Öntsünk egy kevés paradicsom sűrítményt egy tűzálló tál aljába. Kotorjuk át a serpenyőből a tálba a husis cukkinis egyveleget, öntsünk még rá paradicsomot, keverjük össze finoman majd a sütőt levéve 175 fokra, toljuk be 15 percre középre. Reszeljünk egy kevés sajtot, kb 20 dekát, sórjuk be a tetejét és tegyük vissza még 10 percre. Sajt ráolvad! Mesés! (Kifőzhetünk hozzá tésztát is, avval is fogyasztható, illetőleg magára a tésztára is tehető, mint egy mártás...)
Töltött krokodil (kapott recept)
A töltött krokodil receptjét e-mailen kaptam és bár nem lett annyira mutatós, mint a nénié a mailben, azért a pocakbavaló töltelék a saját ötletem, a végeredmény pedig a kis kezem munkája.. :)
A tészta
:
500 gramm finomliszt 100 gramm tejföl 250 ml langyos tej 1 kiskanál cukor 1 kiskanál só 1/2 kocka élesztő Az alapanyagokat összedolgozzuk, hagyjuk megkelni. A megkelt tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra. A hosszabb 2 oldalán egyformán bevagdossuk, hogy a közepe még tölthető legyen. Ezek után középre mehet a töltelék. A teteje tésztából meghajtogatjuk a pofiját, majd a cikkekkel fonjuk meg a testét, hogy a töltelék ne látszódjon ki. Egy kis maradék tésztából formázzunk lábakat, esetleg tapasszuk be a törzsén a kimaradt részeket. Formázzunk szemeket és szemöldököt. Ha ezzel megvagyunk, kenjük le tojással, majd légkeveréses sütőben 150-175 fokon süssük aranybarnára.

A töltelék: Hát itt ugyebár izlés szerint megnevezés szerepelt, így alábbiakat használtam fel: 1 doboz gomba, amit megpucoltam, hagymán megdinszteltem, só, bors 30 dkg füstölt párizsi, amit csíkokra vágtam 1 doboz zelleres vajkrém Keverőtálban elvegyíteni, kész is van.

Az eredmény? Isteni finom!!!!! Igazi vendégváró!!


Kedves olvasóim!

A nagy sikerre való tekintettel, ezennel megnyitom főzős- sütős blogomat is, ahol lehetőség szerint, egyszerű- két gyerkőc mellett is gond nélkül elkészíthető- finomságokat találtok majd, képekkel illusztrálva.

Szeretettel, Dóri